Electrolux får Inspirationspris för dammsugare

14 maj 2008

Återvinningsindustriernas Inspirationspris 2008 tilldelas AB Electrolux för dammsugaren ultrasilencer green som är gjord av 55 procent återvunnen plast.

Motiveringen för Återvinningsindustriernas Inspirationspris 2008 lyder:

"Electrolux visar med sin nya dammsugare ultrasilencer green att återvunnen plast passar utmärkt i produkter med höga krav på användarvänlighet och slitstyrka. Electrolux höga återvinningsambitioner för sina prestigeprodukter höjer statusen för återvunna råvaror och inspirerar andra att ta efter. Det leder till att allt mindre plast förbränns, med stora klimatvinster som följd."

Priset delas ut av näringsminister och vice statsminister Maud Olofsson vid Återvinningsindustriernas tioårsjubileum på Södra Teatern i Stockholm. Priset tas emot av Klaus Warmedinger, europachef för Europachef för Electrolux dammsugare och småel.

- Sedan länge är det självklart att använda återvunna metaller, och nu börjar återvunna plaster slå igenom i konsumentprodukter. Det är glädjande eftersom klimatvinsten med plaståtervinning är så stor, säger Annika Helker Lundström, vd för Återvinningsindustrierna.

- Det är glädjande att Återvinningsindustrierna uppmuntrar vårt arbete inom detta område säger Klaus Warmedinger. Det sporrar oss att fortsätta vår kampanj med miljöeffektiva produkter och att övertyga konsumenterna att byta ut sina gamla produkter. Om alla de 20 miljoner dammsugare som säljs årligen i Europa tillverkades med 2 kg återvunnet material skulle vi kunna spara 250 000 fat olja. Samtidigt skulle vi spara 1,6 miljoner kubikmeter vatten, vilket motsvarar 19 minuters fritt flöde från Niagarafallen.

Återvinningsindustriernas Inspirationspris delas ut årligen till ett företag för nyskapande och kreativa grepp med återvunnen råvara som bas. 2007 års Inspirationspris gick till Patagonia, medan 2006 års pris gick till IKEA.


Läs mer om Electrolux ultrasilencer green på www.electrolux.se/node38.aspx?productid=18579

Läs mer om Återvinningsindustriernas tioårsjubileum på www.idrelay.com/customers/recycling/10years_schedule.html


För ytterligare information:
Annika Helker Lundström, Vd, Återvinningsindustrierna, 070-699 41 85.
Mattias Rådström, AB Electrolux pressavdelning 070 - 868 70 45 .
Se även www.recycling.se