Kritik mot att kontantförbud för metallskrot dröjer

17 oktober 2016

Återvinningsindustrierna har länge drivit på för ett lagstadgat förbud mot kontanthantering vid handel av metallskrot. Nu höjs kritiska röster, både inom polisen och återvinningsbranschen, med anledning av att lagen dröjer.

Ett förbud mot kontanthantering vid handel av metallskrot skulle kunna få stopp på en stor del av metallstölderna i landet. Förslag om en lag som förbjuder kontanthantering vid handel av metallskrot presenterades av en utredning redan för två år sedan. Sedan dess har inget hänt och det gör både polisen och återvinningsbranschen frustrerade, enligt Sveriges Radios Ekot.
 
Metallstölder ställer till stora problem med förstörda byggnader och försenade tåg. Bara stölderna från Trafikverkets anläggningar kostade samhället 33 miljoner kronor förra året.
 
– I dagens läge, om man ser till värdet som de stjäl, är det nästan billigare att skicka ut Securitasvakter som delar ut tusenlappar längs med järnvägen i stället för att de stjäl kopparkabeln, säger Felix Lindberg, styrelseledamot Återvinningsindustrierna, till Ekot.
 
Näringsdepartementets förklaring till varför lagen dröjer är att det är en resurs- och prioriteringsfråga.
 
Polisen Tomas Håkansson säger till Ekot att det finns en frustration över att kontantförbudet fortfarande inte har gått igenom:
 
– Fick vi ett förbud mot det och en fungerande kontrollverksamhet så tar det naturligtvis bort avsättningen och minskar förhoppningsvis möjligheten till att avhända dig det tillgripna godset.