Sorteringsrobot möjliggör ökad återvinning

3 april 2017

Artificiell intelligens och robotarmar kan revolutionera avfallsindustrin. Familjeföretaget Carl F digitaliserar avfallssorteringen och ökar andelen avfall som kan återvinnas i stället för att förbrännas.

Carl F hanterar främst avfall från byggindustrin och tar emot 30.000–40.000 ton varje år. Omkring hälften går till materialåtervinning, men andelen som går till förbränning är fortfarande stor. 
 
-Vi ser en tendens att de brännbara soporna ökar. Våra kunder är duktiga på att sortera avfallet på plats, men som branschaktör känner vi ett ansvar att öka återvinningsgraden. På sikt hoppas vi att 75 procent av avfallet ska kunna gå till återvinning, säger delägaren Carl Fredrik Jönsson.
 
Genom att sortera avfallet minskas mängden avfall som behöver brännas. I full drift minskar energibränslet från 40% till 15%. Därmed kan ytterligare material tillföras kretsloppet, närmare bestämt 10 000 ton. 
 
En enda robot kan sortera en mängd olika material i olika former och storlekar. På grund av dess exakta sensorer och smarta program kan Carl-Robot också lära sig medan den behandlar avfallet. Det gör systemet bra på att hantera förändringar i avfallsflöden.
 
Grunden är ett löpande band, kameror, sensorer och två robotarmar med fyra nedkastluckor var. När avfallet rullar in filmas det och analyseras så att maskinen vet vilken typ av material som närmar sig robotarmarna och i vilket fack avfallet ska läggas. 
 
Maskinen från finska Zenrobotics har varit i drift i några månader och sorterar metall, trä, plast och sten. Robotsorteringen är i drift 18 timmar per dygn och maskinens två armar kan göra upp till 4.000 plockningar i timmen.  
 
Roboten tränas upp och blir bättre och bättre på att skilja på material. Mjukvaran gör det möjligt att skilja på en handfull plaster och trämaterial.